Sposób przygotowania:
Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowejPrzygotowanie masy na trufelki:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy kakao i drobno pokruszone herbatniki, dokładnie ucieramy. ( herbatniki możemy zmielić w maszynce, lub włożyć do woreczka foliowego i za pomocą wałka do ciasta drobno pokruszyć )
Formowanie:
Następnie z przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki układamy na tacy.
Obtaczanie:
Kakao i cukier przekładamy do garnka, następnie mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
Kuleczki zanurzamy w polewie a następnie obtaczamy w pokruszonych herbatnikach.
Do zastygnięcia:
Przygotowane trufelki układamy na tacy do zastygnięcia polewy.