Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego możemy przygotować takie oto trufelki, robi się je bardzo szybko. Z przepisu wyszło mi 22 sztuki trufelek .Idealne na deser. Polecam.

Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej

Składniki:

Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej

Masa:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek kakao
  • półtorej szklanki drobno pokruszonych herbatników

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

  • pół szklanki drobno pokruszonych herbatników

Sposób przygotowania:

Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej

Przygotowanie masy na trufelki:

Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej
Z podanych składników przygotowujemy masę.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy kakao i drobno pokruszone herbatniki, dokładnie ucieramy. ( herbatniki możemy zmielić w maszynce, lub włożyć do woreczka foliowego i za pomocą wałka do ciasta drobno pokruszyć )

Formowanie:

Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej
Następnie z przygotowanej masy formujemy.

Następnie z przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki układamy na tacy.

Obtaczanie:

Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej
Przygotowane kuleczki obtaczamy w polewie i herbatnikach.

Kakao i cukier przekładamy do garnka, następnie mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.

Kuleczki zanurzamy w polewie a następnie obtaczamy w pokruszonych herbatnikach.

Do zastygnięcia:

Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej
Gotowe trufelki odstawiamy do zastygnięcia.

Przygotowane trufelki układamy na tacy do zastygnięcia polewy.