pia

pia

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Mocno czekoladowe trufelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozpływające się w ustach słodkie przekąski, które zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Bardzo łatwe w przygotowaniu.

Mocno czekoladowe trufelki

Składniki:

Mocno czekoladowe trufelki

 

  • 200g biszkoptów
  • 100g czekolady mlecznej
  • 200g serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Na polewę:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • Kolorowe posypki lub dekorki cukrowe do ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Mocno czekoladowe trufelki
Przygotowanie: 1.Ciastka rozdrabniam do okruszków, można ręcznie lub w blenderze. Przesypuję do miski. 2.Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, wlewam do okruszków. Wsypuję cukier waniliowy i dodaję serek. 3.Mieszam wszystkie składniki ręką aż do uzyskania gładkiej masy. 4.Z powstałej masy trufelkowej formuję kulki i układam na dużej desce do krojenia przykrytej papierem do pieczenia. 5.Wstawiam do lodówki i przygotowuję polewę. 6.Czekoladę łamię na małe kawałki, wrzucam do garnka i rozpuszczam w kąpieli wodnej. 7.Zimne trufelki obtaczam w czekoladzie i dekoruję kolorową posypką. Wstawiam do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby czekolada stężała. Smacznego!