Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Hiszpańska tortila

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tortilla wykonana po hiszpańsku

Hiszpańska tortila Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Hiszpańska tortila

 

  • 5 kg ziemniaków
  • 5 cebul
  • łyżeczka soli
  • 20 jajek
  • olej (lub tradycyjnie oliwa) odpowiadający połowie objętości patelni
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Hiszpańska tortila
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Nalewamy na patelnie do połowy jej wysokości olej lub lepiej, oliwę, i jak będzie gorący dodajemy ziemniaki. Smażymy 10 minut (pierwszą partię 15). Odkładamy na wyłożone ściereczką czy ręcznikiem jednorazowym naczynie. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Odkładamy. Czekamy aż warzywa wystygną. Mieszamy w misce jajka z solą oraz pieprzem. Dodajemy wystudzoną cebulę, mieszamy, dodajemy ziemniaki( przy takiej ilości partiami). Nalewamy na rozgrzaną patelnie i jak będzie rumiane przewracamy na drugą stroną (ja robiłam to przez przyłożenie talerza, odwrócenie patelni, a następnie położenie placka na patelni- konieczna rękawica).
Hiszpańska tortila
Smażymy na głębokim oleju ziemniaki pokrojone w plastry
Hiszpańska tortila
Podrumieniamy cebulę pokrojoną w kostkę
Hiszpańska tortila
Ziemniaki po wyjęciu z oleju odsączamy z tłuszczu
Hiszpańska tortila
Mieszamy jajka z cebulą solą oraz pieprzem

Tagi:

jajko jajka