Sposób przygotowania:
Hiszpańska tortila
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Nalewamy na patelnie do połowy jej wysokości olej lub lepiej, oliwę, i jak będzie gorący dodajemy ziemniaki. Smażymy 10 minut (pierwszą partię 15). Odkładamy na wyłożone ściereczką czy ręcznikiem jednorazowym naczynie. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Odkładamy. Czekamy aż warzywa wystygną. Mieszamy w misce jajka z solą oraz pieprzem. Dodajemy wystudzoną cebulę, mieszamy, dodajemy ziemniaki( przy takiej ilości partiami). Nalewamy na rozgrzaną patelnie i jak będzie rumiane przewracamy na drugą stroną (ja robiłam to przez przyłożenie talerza, odwrócenie patelni, a następnie położenie placka na patelni- konieczna rękawica).
MagdaMM
http://ajntopf.blogspot.com/2012/10/hiszpanska-tortilla.html
agabi22
akurat dzisiaj robiłam, dodałam biały pieprz , sól morską i oregano:)
Noruas
Przecież składniki prawie takie same co w podanym linku.
Tak, proporcje dla pułku ponieważ robione na piknik kół naukowych, więc oszczędnie studencko, akurat kiepski placek się sfotografował, najgorzej jajkiem oblepiony. Ale na innych stronach też tak ładnie nie wyglądało więc się nie przejmowałam.
Noruas
Na zdjęciu to faktycznie to tak wygląda, bo wiozłam przez całe miasto no i było to już w trakcie pikniku, ale na początku podobnie wyglądało.
Jeśli kogoś stać może użyć więcej jajek wtedy ziemniaczki będą lepiej oblepione.