redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Hiszpański chłodnik z pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tradycyjne hiszpańskie gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów.

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Składniki:

Hiszpański chłodnik z pomidorów

 

  • Składniki dla 4 osób:
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 2 szalotki pokrojone w kostkę
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę
  • 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek Borges
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Kilka zielonych oliwek Borges do dekoracji
  • Sól, pieprz biały mielony, kumin (kmin rzymski) do smaku

Sposób przygotowania:

Hiszpański chłodnik z pomidorów
Wszystkie pomidory sparz i obierz ze skórki. 1 pomidora (oczyszczonego i pokrojonego w kostkę) oraz trochę pozostałych warzyw odłóż, resztę włóż do dzbanka (w zestawie z blenderem) i dokładnie zmiksuj blenderem z czosnkiem oraz przyprawami.



Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodaj oliwę z oliwek oraz listki bazylii. Gotowy chłodnik przelej do bulionówek i udekoruj pokrojonymi w kostkę warzywami oraz oliwkami.



Przepisy, autorstwa Konrada Birka, pochodzą ze Zdrowych Warsztatów Kulinarnych organizowanych przez Bosch, Fit&Easy i Borges.