Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Hummus - pasta z ciecierzycy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Hummus to potrawa pochodząca z Bliskiego Wschodu najczęściej występująca jako zimna przekąska, spożywana z chlebkiem pita.

Hummus - pasta z ciecierzycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Hummus - pasta z ciecierzycy

 

Sposób przygotowania:

Hummus - pasta z ciecierzycy

ETAP 1:

Sezam wsypać na suchą patelnię i delikatnie uprażyć.
Uprażony sezam należy połączyć z oliwą i dokładnie zmiksować a następnie połączyć go z ciecierzycą.

Do ciecierzycy dodać sok z cytryny, zalewę, czosnek, przyprawy oraz kolendrę i blendować do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu.

Im dłużej będziemy miksować tym gładsza będzie pasta.

Hummus - pasta z ciecierzycy
Sezam prażymy na suchej patelni do zarumienienia.
Hummus - pasta z ciecierzycy
Czosnek obieramy i siekamy w kostkę
Hummus - pasta z ciecierzycy
Ciecierzycę wraz z sezamem i oliwą blendujemy
Hummus - pasta z ciecierzycy
Całość miksujemy do momentu osiągnięcia konsystencji pasty