kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1320]

Hummus z cieciorki z kiszonymi buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasta do pieczywa przygotowana z cieciorki i kiszonych buraków z dodatkiem czosnku. Polecam do pieczywa.

Hummus z cieciorki z kiszonymi buraczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Hummus z cieciorki z kiszonymi buraczkami

 

  • 1 szkl ugotowanej cieciorki
  • 100 g buraczków kiszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Hummus z cieciorki z kiszonymi buraczkami
Ugotowaną cieciorkę przekładamy do kielicha blendera i dodajemy pokrojone kiszone buraczki. Czosnek obieramy z łusek i kroimy na mniejsze kawałeczki. Dodajemy do cieciorki i buraczków. Wlewamy oliwę i sok z cytryny, wsypujemy sól i pieprz.

Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczki i smakujemy, doprawiamy do smaku.
Humus z cieciorki z kiszonymi buraczkami
Do kielicha blendera wkładamy ugotowaną cieciorkę.
Humus z cieciorki z kiszonymi buraczkami
Pokrojone kiszone buraczki dodajemy do cieciorki.
Humus z cieciorki z kiszonymi buraczkami
Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek.
Humus z cieciorki z kiszonymi buraczkami
Wszystko razem blendujemy na gładką masę.