Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Humus - pasta z ciecierzycy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy to popularny przysmak na Bliskim Wschodzie. Jego główny składniki to ciecierzyca (zwana też cieciorką lub grochem włoskim), która zawiera sporo białka, witamin i minerałów.

Humus - pasta z ciecierzycy

Składniki:

Humus - pasta z ciecierzycy

 

  • 200 g ciecierzycy
  • 50 g sezamu (można użyć pasty tahini)
  • 1 łyżka oliwy (w przypadku kiedy używamy sezamu)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki kuminu (użyłam całego)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • woda
  • 1 łyżka + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (do namoczenia i gotowania cieciorki)

Sposób przygotowania:

Humus - pasta z ciecierzycy

Ciecierzyca:

Humus - pasta z ciecierzycy
Pastę można przygotować z ciecierzycy w puszce i humus doprawić np. papryką czy świeżą natką pietruszki.

Ciecierzycę należy zalać wodą i odstawić minimum 12 godzin.

(Warto dodać z 1 łyżeczkę sody i uważać, gdyż cieciorka podwoi swoją objętość)

Następnie ziarna odcedzić, bardzo dokładnie osuszyć i wrzucić do świeżej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Gotować do miękkości przez około 1 h i pozostawić do ostudzenia.

(Nie można solić wody, bo ciecierzyca stwardnieje!)

Ostudzić.

Sezam:

Humus - pasta z ciecierzycy
Należy uważać, aby nie przypalić sezamu.

Sezam podprażyć na suchej patelni.

Sezam z kminkiem:

Humus - pasta z ciecierzycy
Kminek to tradycyjny składnik humusu, który pełni też bardzo ważną rolę - ułatwia trawienie.

Sezam z kminkiem należy dokładnie zblendować.

Humus:

Humus - pasta z ciecierzycy
ie przesadzać z ilością czosnku, ponieważ zdominuje on smak pasty.

Do zmiksowanych ziaren dodać odcedzoną ciecierzycę, czosnek i sok z cytryny.

Wszystko razem blendować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

(Jeśli zamiast pasta jest za sucha - dolać odrobinę wody i ponownie rozmieszać.)

Humus doprawić za pomocą soli i pieprzu.

Podanie i przechowywanie:

Humus - pasta z ciecierzycy
Miseczki z humusem przykryć, aby pasta nie wysychała.

Humus przełożyć do miseczek, a wierzch opcjonalnie można posmarować oliwą.

Nadaje się do przechowywania w lodówce przez około kilka dni.


Tagi:

pasta humus