Sposób przygotowania:
Humus - pasta z ciecierzycyCiecierzyca:
Ciecierzycę należy zalać wodą i odstawić minimum 12 godzin.
(Warto dodać z 1 łyżeczkę sody i uważać, gdyż cieciorka podwoi swoją objętość)
Następnie ziarna odcedzić, bardzo dokładnie osuszyć i wrzucić do świeżej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Gotować do miękkości przez około 1 h i pozostawić do ostudzenia.
(Nie można solić wody, bo ciecierzyca stwardnieje!)
Ostudzić.
Sezam:
Sezam podprażyć na suchej patelni.
Sezam z kminkiem:
Sezam z kminkiem należy dokładnie zblendować.
Humus:
Do zmiksowanych ziaren dodać odcedzoną ciecierzycę, czosnek i sok z cytryny.
Wszystko razem blendować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
(Jeśli zamiast pasta jest za sucha - dolać odrobinę wody i ponownie rozmieszać.)
Humus doprawić za pomocą soli i pieprzu.
Podanie i przechowywanie:
Humus przełożyć do miseczek, a wierzch opcjonalnie można posmarować oliwą.
Nadaje się do przechowywania w lodówce przez około kilka dni.
gusia1000