msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Idealne placki ziemiaczane.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Mój przepis na placki ziemniaczane zmodyfikowałam trochę po obejrzeniu programu Kuchnia Śląska. Powstały chrupiące, aromatyczne placki

Idealne placki ziemiaczane.

Składniki:

Idealne placki ziemiaczane.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Idealne placki ziemiaczane.
Cebulę i czosnek drobniutko siekamy i szklimy na malej ilości oleju. Na dno naczynia do którego będziemy trzeć ziemniaki wlewamy mleko. Dwa ziemniaki trzemy na grubej tarce a dwa na najdrobniejszej. Mieszamy dokładnie z mlekiem, dzięki czemu nie ciemnieją.Dodajemy wystudzone cebulę i czosnek, wbijamy jajko, solimy.Partiami dosypujemy po łyżce mąkę i mieszamy. Ciasto musi być odpowiednio gęste, by można było przewracać placki na patelni.
Rozgrzewamy na patelni olej i nakładamy porcje placków. Wielkość zależy od upodobań. Ja smażę na dużej patelni po trzy placki jednocześnie na złoty kolor z obu stron.
Podałam je z gulaszem mięsno-warzywnym.