aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Imbirowe wafelki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Smaczne ciasteczka imbirowe

Imbirowe wafelki

Składniki:

Imbirowe wafelki

 

  • 1 opakowanie dużych suchych wafli kwadratów
  • 1 litr mleka
  • 1 niepełna szklanka cukru kryształu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru

 

Sposób przygotowania:

Imbirowe wafelki
Mleko przelać do garnka. Dodać cukier i wymieszać. Położyć garnek na gazie, na małym ogniu. Całość gotować do momentu aż masa zgęstnieje (może to trwać około 3 godzin). Gotującą się masę należy od czasu do czasu mieszać łyżką, aby się nie przypaliła. Do ugotowej masy wsypać imbir i wymieszać. Gotową masą krówkową smarować wafle, układając jeden na drugim. Mocno docisnąć i odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. Gdy całość stwardnie (najlepiej na drugi dzień) pokroić wafel nożem na niewielkie ciasteczka.