Sposób przygotowania:
Tort kawowy z alkoholem
Orzechy włoskie mielimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy kawę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy zmielone orzechy, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na tortownicę (śr. 22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na trzy placki. Przygotowujemy masę. Jajka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną (do momentu aż masa będzie gęsta). Odstawiamy do przestudzenia. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po troszeczku masy jajecznej. Następnie do masy wlewamy kawę oraz spirytus. Ucieramy. Przygotowaną masę wkładamy na chwilę do lodówki, aby stwardniała. Upieczony biszkopt poczujemy spirytusem i mocną kawą. Placki przekładamy masą kawową. Pozostałą masą smarujemy boki i wierzch tortu. Boki dodatkowo obsypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.