Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Imprezowe skrzydełka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zaskocz swoich Gości skrzydełkami w najlepszej odsłonie. Przystępna cena, świetny smak, łatwość przygotowania- wszystko to sprawia, że skrzydełka z kurczaka są jednym z najbardziej lubianych dań.

Imprezowe skrzydełka

Składniki:

Imprezowe skrzydełka

 

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 papryczki chili suszone
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g whisky
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 200 g ketchupu pikantnego
  • 100 g wody

Sposób przygotowania:

Imprezowe skrzydełka

I

1. Skrzydełka myję, osuszam, odcinam cienką część, ona jest niepotrzebna, pozostałą część skrzydełka kroję na połowę. Skrzydełka przekładam do naczynia żaroodpornego

II

Imprezowe Skrzydełka

2. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, przekładam do rondelka, dodaję papryczki chili, masło, sól, cukier trzcinowy, sos worcestershire, whisky, ketchup, wodę i gotuję do chwili zagotowania.
3. Sosem polewam skrzydełka, przykrywam naczynie żaroodporne i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C

III

4. Skrzydełka gotowe, podaję z pieczywem i surówką.
5. Smacznego.