Sposób przygotowania:
Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek
Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy lotkę a skrzydełko przecinamy na pół. Oprószamy je solą i pieprzem. Skrzydełka obtaczamy w proszku do pieczenia i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Skrzydełka wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
W międzyczasie do rondelka wlewamy piwo, dodajemy miód, sambal oelek i sok z cytryny – gotujemy na dość dużym ogniu i 5-10 minut lub do momentu aż połowa płynu odparuje. Dodajemy masło, gotujemy 1 minutę.
Podpieczone skrzydełka wyjmujemy z piekarnika i za pomocą pędzelka (lub łyżki) pokrywamy je glazurą – wstawiamy je na kolejne 10-15 minut aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
Upieczone skrzydełka serwujemy z resztą glazury jako sosem – smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego
W międzyczasie do rondelka wlewamy piwo, dodajemy miód, sambal oelek i sok z cytryny – gotujemy na dość dużym ogniu i 5-10 minut lub do momentu aż połowa płynu odparuje. Dodajemy masło, gotujemy 1 minutę.
Podpieczone skrzydełka wyjmujemy z piekarnika i za pomocą pędzelka (lub łyżki) pokrywamy je glazurą – wstawiamy je na kolejne 10-15 minut aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
Upieczone skrzydełka serwujemy z resztą glazury jako sosem – smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego