Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Naleśniki z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na danie obiadowe z pysznym mięsnym farszem do ulubionych naleśników. Ich smak zachwyci każde podniebienie. Smakosze naleśników będą pod wrażeniem i Twoim pociechą przypadną do gustu. Spróbuj, a przekonasz się sam

Naleśniki z mięsem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki z mięsem

 

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szk. mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • ½ szk. wody gazowanej
  • 2 szk. mleka
  • Sól
  • Składniki na farsz:
  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 główki kapusty białej
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • Sól
  • Papryka ostra
  • Składniki dodatkowe:
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem

I

Naleśniki z mięsem

Sposób przygotowania naleśników:
1. Do miski wsypuję mąkę, sól, wbijam jajko, wlewam wodę i mieszając wlewam mleko.
2. Ciasto wylewam partiami na rozgrzanym olej, smażę naleśniki.

II

Naleśniki z mięsem

Sposób przygotowania farszu:
1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso mielone, doprawiam solą oraz papryką ostrą.
2. Kapustę drobno kroję, przekładam do mięsa.
3. Następnie wlewam pomidory z puszki, sos sojowy, wszystko smażę około 20 minut.

III

Naleśniki z mięsem

Sposób składania:
1. Na środek każdego naleśnika, nakładam farsz. Ciasto zwijam w kopertki, układam w naczyniu żaroodpornym.

IV

Naleśniki z mięsem

2. Majonez mieszam z ketchupem, smaruję wierzch naleśników.
3. Na koniec układam na sosie po plasterku sera żółtego i plasterku pomidora.
4. Naleśniki zapiekam w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.

V

Naleśniki z mięsem

5. Naleśniki gotowe.
6. Smacznego.