Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 801]

Skrzydełka pachnące rozmarynem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

U nas znowu skrzydełka - tym razem w wersji pachnącej rozmarynem i pysznym połączeniu musztardy i miodu.

Skrzydełka pachnące rozmarynem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Skrzydełka pachnące rozmarynem

 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • Marynata:
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki musztardy (ja użyłam pół na pół Dijon z rosyjską )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pachnące rozmarynem
Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotki i kroimy je na pół. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem . W miseczce łączymy ze sobą miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany rozmaryn – tak przygotowaną marynatą polewamy skrzydełka. Marynatę starannie wcieramy w skrzydełka.

Skrzydełka marynujemy minimum 1 godzinę (najlepiej całą noc). Zamarynowane skrzydełka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Skrzydełka pieczemy 30 minut. Upieczone skrzydełka przekładamy na półmisek, posypujemy rozmarynem i serwujemy – pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Skrzydełka pachnące rozmarynem
W miseczce łączymy ze sobą miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany rozmaryn
Skrzydełka pachnące rozmarynem
tak przygotowaną marynatą polewamy skrzydełka. Marynatę starannie wcieramy w skrzydełka. Skrzydełka marynujemy minimum 1 godzinę (najlepiej całą noc).
Skrzydełka pachnące rozmarynem
Zamarynowane skrzydełka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Skrzydełka pieczemy 30 minut.