Sposób przygotowania:
Skrzydełka lekko pomarańczowe z rumem
Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy lotki i kroimy je na pół. Skrzydełka lekko oprószamy solą i pieprzem. W plastikowym pojemniku lub torebce strunowej mieszamy wszystkie składniki marynaty tj. sok pomarańczowy, rum, sosy sojowe, posiekany drobno czosnek i papryczka chilli, starty na tarce imbir i cukier/miód – składniki mieszamy tak długo aż cukier/miód się rozpuści.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i marynujemy je minimum 2 godziny a najlepiej całą noc. Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni. Skrzydełka wraz z marynatą wlewamy na posmarowaną lekko oliwą blachę do pieczenia.
Pieczemy je około 30-45 minut z tym, że raz w połowie pieczenia skrzydełka przekręcamy na druga stronę. Upieczone skrzydełka wyjmujemy, sos powstały w trakcie pieczenia przelewamy na patelnie i odparowujemy go aż zmniejszy swoją objętość o połowę.
Skrzydełka serwujemy posypane posiekaną kolendrą (niekoniecznie ) wraz z odparowanym sosem.
Smacznego.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i marynujemy je minimum 2 godziny a najlepiej całą noc. Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni. Skrzydełka wraz z marynatą wlewamy na posmarowaną lekko oliwą blachę do pieczenia.
Pieczemy je około 30-45 minut z tym, że raz w połowie pieczenia skrzydełka przekręcamy na druga stronę. Upieczone skrzydełka wyjmujemy, sos powstały w trakcie pieczenia przelewamy na patelnie i odparowujemy go aż zmniejszy swoją objętość o połowę.
Skrzydełka serwujemy posypane posiekaną kolendrą (niekoniecznie ) wraz z odparowanym sosem.
Smacznego.
smokii