Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Skrzydełka lekko pomarańczowe z rumem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

W składzie marynaty do tych skrzydełek znajduje się biały rum, który można oczywiście pominąć lub zastąpić innym alkoholem ale daje on niesamowitą nutę smakową, a dzięki dodatkowi alkoholu skrzydełka są bardziej soczyste.

Skrzydełka lekko pomarańczowe z rumem

Składniki:

Skrzydełka lekko pomarańczowe z rumem

 

  • 1,5 kg skrzydełek
  • Marynata:
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 50 ml białego rumu (można pominąć lub zastąpić 25 ml vodki )
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1-2 łyżki brązowego cukru lub miodu
  • Garść kolendry (niekoniecznie )

Sposób przygotowania:

Skrzydełka lekko pomarańczowe z rumem
Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy lotki i kroimy je na pół. Skrzydełka lekko oprószamy solą i pieprzem. W plastikowym pojemniku lub torebce strunowej mieszamy wszystkie składniki marynaty tj. sok pomarańczowy, rum, sosy sojowe, posiekany drobno czosnek i papryczka chilli, starty na tarce imbir i cukier/miód – składniki mieszamy tak długo aż cukier/miód się rozpuści.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i marynujemy je minimum 2 godziny a najlepiej całą noc. Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni. Skrzydełka wraz z marynatą wlewamy na posmarowaną lekko oliwą blachę do pieczenia.

Pieczemy je około 30-45 minut z tym, że raz w połowie pieczenia skrzydełka przekręcamy na druga stronę. Upieczone skrzydełka wyjmujemy, sos powstały w trakcie pieczenia przelewamy na patelnie i odparowujemy go aż zmniejszy swoją objętość o połowę.

Skrzydełka serwujemy posypane posiekaną kolendrą (niekoniecznie ) wraz z odparowanym sosem.

Smacznego.

Tagi:

marynaty sosy