kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Imprezowe tartaletki z groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe, niezobowiązujące tartaletki to świetna propozycja na imprezowa przekąską. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdza się także jako danie piknikowe lub dodatek do grilla.

Imprezowe tartaletki z groszkiem

Składniki:

Imprezowe tartaletki z groszkiem

podstawowe

 

  • nadzienie:
  • 250g zielonego groszku
  • sól, czarny pieprz
  • 2 jajka
  • 80 ml słodkiej śmietanki 30%
  • ząbek czosnku
  • 30g parmezanu

Sposób przygotowania:

Imprezowe tartaletki z groszkiem
Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.

Groszek gotujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Groszek nakładamy na podpieczone spody. Jajka roztrzepujemy z śmietanką, startym na drobnych oczkach parmezanem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Masę jajeczno-śmietankową wylewamy delikatnie na groszek tak aby wypełniła przestrzenie pomiędzy kuleczkami. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie.

Rada!

Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego.

Na spód podpieczonych babeczek możemy opcjonalnie nałożyć pokrojony i podsmażony boczek.