Sposób przygotowania:
Imprezowe tartaletki z groszkiem
Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.
Groszek gotujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Groszek nakładamy na podpieczone spody. Jajka roztrzepujemy z śmietanką, startym na drobnych oczkach parmezanem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Masę jajeczno-śmietankową wylewamy delikatnie na groszek tak aby wypełniła przestrzenie pomiędzy kuleczkami. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie.
Rada!
Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego.
Na spód podpieczonych babeczek możemy opcjonalnie nałożyć pokrojony i podsmażony boczek.
Groszek gotujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Groszek nakładamy na podpieczone spody. Jajka roztrzepujemy z śmietanką, startym na drobnych oczkach parmezanem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Masę jajeczno-śmietankową wylewamy delikatnie na groszek tak aby wypełniła przestrzenie pomiędzy kuleczkami. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie.
Rada!
Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego.
Na spód podpieczonych babeczek możemy opcjonalnie nałożyć pokrojony i podsmażony boczek.
SylaUla