Sposób przygotowania:
Tartaletki Eli z bobemprzygotowanie bobu

Zagotować wodę z solą i cukrem. Do wrzątku włożyć bób i gotować około 6 minut. Bób odlać i włożyć do zimnej wody. Po ostudzeniu bób obrać z łupinek.
przygotowanie boczku

Surowy , wędzony boczek pokroić w słupki. Suchą patelnię rozgrzać ,włożyć boczek i usmażyć. Gotowy boczek wyjąć łyżką cedzakową. Tłuszcz z boczku zachować.
przygotowanie cebuli

Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki. Rozgrzać patelnię z tłuszczem z boczku, dodać cebulę i usmażyć na złoto.
przygotowanie sera

Żółty ser ementaler zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie tartaletek

Serowe tartaletki ułożyć na blaszce do pieczenia.
przygotowanie tartaletek cd

Na tartaletkach rozłożyć usmażoną cebulę.
przygotowanie tartaletek cd

Na cebuli rozłożyć usmażony boczek.
przygotowanie tartaletek cd

Na boczku rozłożyć bób.
przygotowanie tartaletek cd

Tartaletki posypać żółtym serem. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać tartaletki aż ser się roztopi. Smacznego!
gusia1000