Sposób przygotowania:
Tartaletki Eli z bobemprzygotowanie bobu
Zagotować wodę z solą i cukrem. Do wrzątku włożyć bób i gotować około 6 minut. Bób odlać i włożyć do zimnej wody. Po ostudzeniu bób obrać z łupinek.
przygotowanie boczku
Surowy , wędzony boczek pokroić w słupki. Suchą patelnię rozgrzać ,włożyć boczek i usmażyć. Gotowy boczek wyjąć łyżką cedzakową. Tłuszcz z boczku zachować.
przygotowanie cebuli
Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki. Rozgrzać patelnię z tłuszczem z boczku, dodać cebulę i usmażyć na złoto.
przygotowanie sera
Żółty ser ementaler zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie tartaletek
Serowe tartaletki ułożyć na blaszce do pieczenia.
przygotowanie tartaletek cd
Na tartaletkach rozłożyć usmażoną cebulę.
przygotowanie tartaletek cd
Na cebuli rozłożyć usmażony boczek.
przygotowanie tartaletek cd
Na boczku rozłożyć bób.
przygotowanie tartaletek cd
Tartaletki posypać żółtym serem. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać tartaletki aż ser się roztopi. Smacznego!
gusia1000