Sposób przygotowania:
Tartaletki "trzy sery"Przygotowanie kruchych spodów
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, sól. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie ciasto zagniatamy ręką.
Ciasto owijamy folią, wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki na tartaletki, nakłuwamy ciasto widelcem i obciążamy. Pieczemy 12 minut w 180 st. C.
Przygotowanie serów
Ser pleśniowy kroimy jak na zdjęciu. Parmezan i ser gouda ścieramy na tarce.
Przygotowanie sosu śmietanowo-serowo-jajecznego
Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy, łączymy ze śmietaną, dodajemy starte sery (parmezan i goudę), małą szczyptę soli, pieprz, oregano, czosnek granulowany. Mieszamy.
Wyłożenie dodatków
Szynkę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy.
Na każdej tartaletce układamy szynkę, ser pleśniowy i szczypiorek.
ETAP 5:
Na kruche ciasto z dodatkami wykładamy sos śmietanowo-serowo-jajeczny, rozsmarowujemy go równomiernie. Wierzch można posypać szczypiorkiem.
Tartaletki pieczemy 15 minut w 180 st.C.
Podajemy na ciepło lub na zimno. Przed podaniem tartaletki można ozdobić np. wzorkiem z ketchupu.