Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Tartaletki "trzy sery"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili, chcecie poczęstować ich czymś pysznym, a szkoda Wam czasu na pójście do sklepu? Zróbcie tartaletki z tego, co macie w lodówce. Ja przygotowałam tartaletki z trzech serów, szynki i szczypiorku.

Tartaletki "trzy sery" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tartaletki "trzy sery"

Na kruche ciasto:

Dodatki:

  • 6 plastrów szynki
  • 60 g serka pleśniowego camembert
  • garść startego sera gouda
  • garść startego parmezanu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 200 ml śmietany 30 procent
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Tartaletki "trzy sery"

Przygotowanie kruchych spodów

Tartaletki "trzy sery"
Ciasto kruche do tartaletek zagniatamy z mąki, jajka, masła i szczypty soli

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, sól. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie ciasto zagniatamy ręką.

Ciasto owijamy folią, wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki na tartaletki, nakłuwamy ciasto widelcem i obciążamy. Pieczemy 12 minut w 180 st. C.

Przygotowanie serów

Tartaletki "trzy sery"
Do tartaletek wykorzystałam trzy rodzaje serów: gouda, parmezan i camembert

Ser pleśniowy kroimy jak na zdjęciu. Parmezan i ser gouda ścieramy na tarce.

Przygotowanie sosu śmietanowo-serowo-jajecznego

Tartaletki "trzy sery"
Sos śmietanowo-serowo-jajeczny z przyprawami

Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy, łączymy ze śmietaną, dodajemy starte sery (parmezan i goudę), małą szczyptę soli, pieprz, oregano, czosnek granulowany. Mieszamy.

Wyłożenie dodatków

Tartaletki "trzy sery"
Na każdej tartaletce układamy szynkę, szczypiorek i ser camembert

Szynkę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy.

Na każdej tartaletce układamy szynkę, ser pleśniowy i szczypiorek.

ETAP 5:

Tartaletki "trzy sery"
Ciasto z dodatkami zalewamy sosem śmietanowo-jajeczno-serowym

Na kruche ciasto z dodatkami wykładamy sos śmietanowo-serowo-jajeczny, rozsmarowujemy go równomiernie. Wierzch można posypać szczypiorkiem.

Tartaletki pieczemy 15 minut w 180 st.C.

Podajemy na ciepło lub na zimno. Przed podaniem tartaletki można ozdobić np. wzorkiem z ketchupu.