Sposób przygotowania:
Francuskie tartaletki z kurkami i szpinakiemFarsz
Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno. Podsmaż wszystko na oliwie.
Farsz
Następnie dodaj mrożony szpinak (najlepiej w liściach), smaż 4-5 min od rozmrożenia. Pokrój drobno suszone pomidory (opcjonalnie) i dodaj. Dopraw solą ziołową.
Kurki
Kurki blanszuj na oliwie, dopraw pieprzem i solą.
Ciasto
Rozgrzej piekarnik do 220 st.C. Z arkusza ciasta francuskiego powycinaj koła nieco większe niż posiadane foremki.
Wyłóż je ciastem i nakłuj . Piec przez ok. 15-17 min.
Ciasto powinno być wyrośnięte i lekko rumiane. Wyjąć z piekarnika i odstawić.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć na 180 stopni.
Nadziewanie
Utrzyj ser i wymieszaj z jajkiem, śmietaną i łyżką mąki. Dopraw świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Nałóż farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów. Dodaj kurki, zalej masą śmietanowo-serową.
pieczenie
Wierzch udekoruj małymi kurkami. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 min, aż masa z wierzchu się delikatnie przyrumieni.