szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Indycze kotlety w orzechowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety z indyka doprawione są na pikantnie. Panierka z orzechów i sera sprawia, że są bardzo sycącym daniem. Fajny orzechowy posmak.

Indycze kotlety w orzechowej panierce

Składniki:

Indycze kotlety w orzechowej panierce

 

  • 1/2 kg. piersi z indyka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżeczki orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, chilli mielone
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Indycze kotlety w orzechowej panierce
Mięso pokroić w plastry, potem przeciąć je na pół i lekko rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i mielonym chilli.

Orzeszki wyjąć z łupinek i uprażyć na suchej patelni. Gdy wystygną posiekać i wymieszać z tartą bułką i parmezanem.

Jajka wbić do miseczki i połączyć ze śmietanką. Lekko posolić. Mięso obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w panierce orzechowo-serowej.

Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Tagi:

mięso indyk