Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Uszka z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uszka z mięsem podajemy z czerwonym barszczykiem. Często je robię, kiedy nie mam co zrobić z mięsem z rosołu.

Uszka z  mięsem

Składniki:

Uszka z mięsem

Ciasto

Farsz

  • 1/2 kg mięsa gotowanego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Uszka z mięsem
Mąkę, jajka, odrobinę soli i ciepłą wodę połączyć, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować.

Ugotowane mięso zmielić, dodać podsmażoną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy do smaku. Wyrobić jednolitą masę.

Z ciasta wyciąć kółka, do każdego nałożyć część farszu. Zlepić uszka.

Ugotować w osolonej wodzie, podawać z barszczem czerwonym.