Sposób przygotowania:
Indyczka pieczona
Indyczkę sprawić, dokładnie opłukać, natrzeć solą i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Warzywa obrać, opłukać razem z pęczkiem natki. Warzywa i natkę włożyć do środka indyczki. Ułożyć indyczkę w brytfannie, wlać 200 ml wody i piec 2 godziny 30 minut do 3 godzin 30 minut zależnie od wielkości tuszki. W czasie pieczenia smarować indyczkę roztopionym masłem. Przed podaniem usunąć z wnętrza warzywa i natkę. Podzielić na porcje i podawać z sosem do pieczenia, ziemniakami puree, sałatą i kompotem. Przed podaniem indyczkę można naszpikować słupkami słoniny lub obłożyć plastrami boczku. Jeżeli w czasie pieczenia indyczka zbytnio się rumieni, to należy podpieczone miejsce przykryć folią aluminiową. Pod koniec pieczenia indyczkę można obsypać tartą bułką.