Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Indyjski pudding

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Indyjski pudding to bardzo aromatyczny i orientalny deser. Specyficznego smaku, aromatu i koloru nadaje mu właśnie szafran.

Indyjski pudding

Składniki:

Indyjski pudding

 

Sposób przygotowania:

Indyjski pudding
Ryż wsypać do mleka, dodać cukier oraz szafran i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż ryż wchłonie całe mleko. Migdały oraz pistacje drobno posiekać i połowę dodać do już ugotowanego ryżu. Ryż doprawić również do smaku sokiem z cytryny. Całość wymieszać, przełożyć do pucharków, a wierzch deseru posypać resztą posiekanych pistacji i migdałów. Tak przygotowany pudding można podawać na ciepło i na zimno. Jeśli ktoś nie lubi aromatu i smaku szafranu to można pominąć tą przyprawę.

Tagi:

ryż