Sposób przygotowania:
Indyjskie satay
Pierś kurczaka myjemy i dokładnie oczyszcamy z błonek. Kroimy wzdłuż na paski, wrzucamy do miski. Następnie dodajemy łyżkę oliwy, 0,5 -1 łyżkę octu balsamicznego (ilość zależy od gustu) i ok. 4-5 łyżek miodu. Następnie dodajemy imbir, przyprawę do kurczaka i indyjską mieszankę (ewent. szczyptę soli). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na jakis czas (od 30 minut do kilku godzin). Po wyjęciu kurczaka nadziewamy na patyczki do szaszłyków, skręcając go jak serpentynkę. Pieczemy na grillu elektrycznym lub ogrodowym, lub jeśli ktoś takiego nie posiada, może to byc po prostu patelnia.
Podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i sosem(np.orzechowym lub słodko-kwaśnym chilli). Dobrze smakują z sałatką z kapusty pekińskiej.
Smacznego!
Podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i sosem(np.orzechowym lub słodko-kwaśnym chilli). Dobrze smakują z sałatką z kapusty pekińskiej.
Smacznego!