Pychotka

Pychotka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Indyjskie satay

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

To indyjskie danie jest wprost niesamowite! Przepis dostałam kiedys od taty, ale nie pamiętałam go zbyt dobrze, więc zrobiłam własną wersję

Indyjskie satay

Składniki:

Indyjskie satay

 

  • 1 pierś kurczaka
  • miód
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • przyprawy:
  • przyprawa do kurczaka
  • indyjska mieszanka przypraw
  • mielony lub świerzy imbir

Sposób przygotowania:

Indyjskie satay
Pierś kurczaka myjemy i dokładnie oczyszcamy z błonek. Kroimy wzdłuż na paski, wrzucamy do miski. Następnie dodajemy łyżkę oliwy, 0,5 -1 łyżkę octu balsamicznego (ilość zależy od gustu) i ok. 4-5 łyżek miodu. Następnie dodajemy imbir, przyprawę do kurczaka i indyjską mieszankę (ewent. szczyptę soli). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na jakis czas (od 30 minut do kilku godzin). Po wyjęciu kurczaka nadziewamy na patyczki do szaszłyków, skręcając go jak serpentynkę. Pieczemy na grillu elektrycznym lub ogrodowym, lub jeśli ktoś takiego nie posiada, może to byc po prostu patelnia.



Podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i sosem(np.orzechowym lub słodko-kwaśnym chilli). Dobrze smakują z sałatką z kapusty pekińskiej.

Smacznego!