dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Indyk w migdałach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wykwintny indyk z grilla w glazurze.

Indyk w migdałach

Składniki:

Indyk w migdałach

 

  • 50 dag piersi indyka
  • 10 dag uprażonych płatków migdałowych
  • sól
  • Glazura:
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Indyk w migdałach
Umyte, osuszone i pokrojone w paski grubości około centymetra mięso z indyka uformować w kształt wydłużonego liścia. Posolić i wstawić na dwie godziny do lodówki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć oliwę z musztardą, miodem i cytryną, dodać paprykę i czosnek. Mięso wyjąć z lodówki, nadziać na szpikulce, posmarować glazurą, piec na grillu, smarując od czasu do czasu pozostałą glazurą. Zaraz po zdjęciu z rusztu szybko obtoczyć w migdałkach.

Tagi:

indyk