renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Indyk w sosie marchewkowo-brokułowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Indyk w sosie marchewkowo-brokułowym to po prostu pyszna pierś z indyka w aromatycznym sosie warzywnym.

Indyk w sosie marchewkowo-brokułowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Indyk w sosie marchewkowo-brokułowym

 

  • 500 g piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • mały brokuł
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz, papryka słodka, szczypta papryki ostrej i curry.
  • natka koperku do posypania

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie marchewkowo-brokułowym

Etap 1

Indyk w sosie marchewkowo-brokułowym
Pierś z indyka po umyciu i osuszeniu pokroić w plastry.

Mięso z indyka należy pokroić w plastry i oprószyć mąką wymieszana z przyprawami podanymi w składnikach przepisu.

Etap 2

Indyk w sosie marchewkowo-brokułowym
Na rozgrzanym oleju rzepakowym obsmażyć mięso.

Na patelni, na której będzie przygotowywane całe danie rozgrzać olej i obsmażyć krótko z obu stron mięso.

Etap 3

Indyk w sosie marchewkowo-brokułowym
Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju.

Mięso ściągnąć na talerz, na pozostałym oleju zeszklić cebulkę posiekaną w kostkę.

Etap 4

Indyk w sosie marchewkowo-brokułowym
Do zeszklonej cebuli należy dodać marchewkę i brokuły i dusić.

Do cebuli dodać marchewki starte na dużych oczkach i małe różyczki brokułów. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut.

Etap 5

Indyk w sosie marchewkowo-brokułowym
Danie przed podanie posypać natką koperku. Mozna podawać z ziemniakami lub dowolną kaszą.

Całość podlać wodą , dodać mięso i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Na koniec doprawić śmietanką 30%, solą i pieprzem ( zagotować).

Przed podaniem posypać koperkiem.