iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Duszona polędwiczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwiczka jest krucha i bardzo smaczna, za sprawą sezamu, który nadaje jej niesamowitego smaku i aromatu.

Duszona polędwiczka

Składniki:

Duszona polędwiczka

 

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa,
  • 15 małych pieczarek,
  • 1/2 cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek sezamu,
  • łyżeczka przyprawy do mięs,
  • kapusta pekińska.

Sposób przygotowania:

Duszona polędwiczka

ETAP 1:

Polędwiczkę rozcinamy tak, aby powstał duży plaster mięsa, możemy delikatnie rozbić, ale nie można uszkodzić. Oprószamy solą i przyprawą.

Pieczarki kroimy w kostkę, cebulę siekamy, przesmażamy razem na maśle, doprawiamy solą i pieprzem, wciskamy czosnek, dodajemy łyżeczkę sezamu. Wykładamy farsz na mięso i zwijamy, związujemy nitkami lub spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w sezamie i obsmażamy.

Układamy w brytfance lub garnku, zalewamy 4 szklankami rosołu i dusimy przez 40 minut. Kapustę pekińską szatkujemy i układamy na półmisku, polewamy sokiem z cytryny i wykładamy polędwiczkę, posypujemy sezamem.