Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pappardelle z indykiem w sosie porowo-śmietanowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Obiad w parę chwil, z paru prostych składników może być wyśmienity. Makaron i indyk zatopione w sosie śmietanowym z porem są bardzo smaczne. Takim obiadem nakarmimy całą rodznę nie spędzając paru godz w kuchni.

Pappardelle z indykiem w sosie porowo-śmietanowym

Składniki:

Pappardelle z indykiem w sosie porowo-śmietanowym

 

  • 400g. makaronu pappardelle
  • 600g. piersi z indyka
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • 1 łyżka ziół do dań z drobiu
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • 1 duży por- biała część
  • 250 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 250 ml kwaśnej śmietany 180%
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Pappardelle z indykiem w sosie porowo-śmietanowym
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.

Pierś z indyka pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso, wsypać przyprawy - przemieszać, podsmażyć chwilę.

Pora dokładnie opłukać, pokroić drobno, dodać do mięsa. Smażyć razem kolejne 2-3 min.

Śmietany wymieszać razem, wlać do mięsa. Sos doprawić solą i pieprzem wg. smaku. Dusić kolejne 10 min aż delikatnie zgęstnieje.

Na patelnie dodać ugotowany makaron, całość wymieszać dokładnie razem.

Podawać gorące, posypane natką pietruszki.

Tagi:

dania indyk