Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pstrąg łososiowy zawinięty w szynkę parmeńską i upieczony na pieczarkach. Pomysł na rybę w nieco innym wydaniu.

Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej

 

  • pieczarki 300 gram
  • pstrąg łososiowy 300 gram (filet)
  • szynka parmeńska 4 plastry
  • pomarańcza 1/2 szt
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • cebula 1 szt
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej
Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojoną w ćwierć plasterki cebulę. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym i sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz. Wlewamy połowę sosu do pieczarek i mieszamy.

Filety z pstrąga łososiowego myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Przecinamy na cztery części i każdy z nich zawijamy w plasterek szynki parmeńskiej. Układamy rybę na pieczarkach i polewamy ją resztą sosu.

Pieczemy danie na dolnej półce piekarnika przez 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej
Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej
W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym i sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy.
Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej
Układamy rybę na pieczarkach i polewamy ją resztą sosu.
Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej
Pieczemy danie na dolnej półce piekarnika przez 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Tagi:

danie ryba