Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Spaghetti z krewetkami z czosnkiem i szafranem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Spaghetti z krewetkami, białym winem. cebulą, sporą ilością czosnku, natką pietruszki i szafranem - wykwintne danie powstające naprawdę błyskawicznie.

Spaghetti z krewetkami z czosnkiem i szafranem

Składniki:

Spaghetti z krewetkami z czosnkiem i szafranem

 

  • 300 g krewetek tygrysich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • makaron spaghetti
  • kilka nitek szafranu
  • sól
  • ostra papryka mielona
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Spaghetti z krewetkami z czosnkiem i szafranem

ETAP 1:

Spaghetti z krewetkami z czosnkiem i szafranem
Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną cebulę

Krewetki pozbawiamy pancerzyków i jelitek.
Czosnek kroimy drobno.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie.

ETAP 2:

Spaghetti z krewetkami z czosnkiem i szafranem
Do cebuli dodajemy czosnek i krewetki, smażymy razem

Na patelnię z cebulą wrzucamy czosnek i krewetki, smażymy razem ok. 3 minuty. Krewetki przyprawiamy solą, ostrą papryką mieloną i szafranem. Dodajemy masło i smażymy, aż się roztopi.

ETAP 3:

Spaghetti z krewetkami z czosnkiem i szafranem
Na patelnię wlewamy białe wino, redukujemy sos

Wlewamy białe wino. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje.

ETAP 4:

Spaghetti z krewetkami z czosnkiem i szafranem
W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti

W międzyczasie gotujemy makaron...

ETAP 5:

Spaghetti z krewetkami z czosnkiem i szafranem
Natkę pietruszki myjemy i siekamy

oraz myjemy, osuszamy i siekamy natkę pietruszki.

ETAP 6:

Makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Spaghetti rozkładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.