Sposób przygotowania:
Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasąNa samym początku obieramy marchewkę, seler, pietruszkę oraz por. Warzywa wkładamy do garnka, który napełniamy 2 litrami wody. W taki sposób na ogniu przygotowujemy wywar warzywny z odrobiną soli. W między czasie groch płuczemy w wodzie i dodajemy do wywaru. Boczek gotujemy przez około 10 minut w wodzie. Kiełbasę podwawelską kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ugotowany boczek kroimy również w kostkę. Cebulę, boczek oraz kiełbasę podsmażamy na patelni. Obieramy 4 ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się grochu. Ugotowaną marchewkę, por , seler kroimy w drobną kosteczkę i razem z podsmażonymi na patelni składnikami wsypujemy do garnka. Wszystkie składniki gotujemy przez około 20 minut. Następnie zupę grochową przyprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem oraz dużą ilością majeranku. Nadal gotujemy przez około 15 minut aż wszystkie składniki będą miękkie. Smacznego!!! Zupa grochowa zrobiła wrażenie na moich domownikach.Polecam :)
Polecamy: ciekawy przepis na zupę grochową z lubczykiem >>>
Pan Zmieszany
zpm-karol.pl/product/kielbasa-swojska-z-zalasku/