Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Jabłeczenik na kruchym cieście z masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna szarlotka na kruchym cieście z masą i posypką

Jabłeczenik na kruchym cieście z masą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłeczenik na kruchym cieście z masą

 

  • CIASTO KRUCHE:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki oleju
  • NADZIENIE JABŁKOWE:
  • 6 średnich jabłek
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 5 łyżek cukru
  • MASA:
  • 2,5 szklanki mleka
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemaniczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • kostka margaryny
  • cukier waniliowy
  • POSYPKA:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru
  • 110 g margaryny

Sposób przygotowania:

Jabłeczenik na kruchym cieście z masą
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną w kawałki margarynę i posiekać skłądniki razem nożem. Dodać musimy następnie mleko, olej oraz cukier- siekamy ponownie - po czym zaczynamy zagniatać ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenie i wylepiamy ciastem dno blachy. Pieczemy ok 25 minut. MASA JABŁKOWA: W 3 szklankach gorącej wody rozpuszczamy galaretki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier - mieszamy wraz z jabłkami. Gorącą galaretkę wlewamy do jabłek i mieszamy . Odstawiamy do ostygnięcia. Jak zacznie się tężeć wykładamy na kruchy ( ostudzony) placek. MASA BUDYNIOWA: W połowie szklanki mleka rozrabiamy mąki oraz budyń dokładnie mieszając by nie było grudek. Pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę łączymy razem i gotujemy. Do gotującego mleka wlewamy zaczyn budyniowy. Mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia ). POSYPKA KOKOSOWA: 100 g wiórków kokosowych, margarynę oraz cukier wykładamy na patelnie i podsmażamy na małym ogniu cały czas mieszając- aż wiórki się zarumienią. Odkładamy do ostygnięcia. Na masę jabłkową wykładamy masę budyniową, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy na noc do lodówki.
Jabłeczenik na kruchym cieście z masą
Ciasto zagniatamy i pieczemy ok 25 minut
Jabłeczenik na kruchym cieście z masą
Na upeiczony i ostygnięty już spód ciasta wykładamy nadzienie z jabłek
Jabłeczenik na kruchym cieście z masą
Wykładamy masę na nadzienie jabłkowe a następnie posypujemy posypką kokosową
Jabłeczenik na kruchym cieście z masą
Ciasto odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki