Sposób przygotowania:
Jabłeczenik na kruchym cieście z masą
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną w kawałki margarynę i posiekać skłądniki razem nożem. Dodać musimy następnie mleko, olej oraz cukier- siekamy ponownie - po czym zaczynamy zagniatać ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenie i wylepiamy ciastem dno blachy. Pieczemy ok 25 minut. MASA JABŁKOWA: W 3 szklankach gorącej wody rozpuszczamy galaretki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier - mieszamy wraz z jabłkami. Gorącą galaretkę wlewamy do jabłek i mieszamy . Odstawiamy do ostygnięcia. Jak zacznie się tężeć wykładamy na kruchy ( ostudzony) placek. MASA BUDYNIOWA: W połowie szklanki mleka rozrabiamy mąki oraz budyń dokładnie mieszając by nie było grudek. Pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę łączymy razem i gotujemy. Do gotującego mleka wlewamy zaczyn budyniowy. Mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia ). POSYPKA KOKOSOWA: 100 g wiórków kokosowych, margarynę oraz cukier wykładamy na patelnie i podsmażamy na małym ogniu cały czas mieszając- aż wiórki się zarumienią. Odkładamy do ostygnięcia. Na masę jabłkową wykładamy masę budyniową, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy na noc do lodówki.