lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Jabłecznik z bezą w wykonaniu Laluni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jesień za oknem czasem słoneczko zaświeci, lecz przeważanie szaro ponuro, pada - pogoda okropna. Postanowiłam troszkę rozweselić moich smakoszy i upiekłam jabłecznik z bezą. Pyszny, wręcz obłędny smak. Rodzina zadowolona, ja z resztą też.

Jabłecznik z bezą w wykonaniu Laluni Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jabłecznik z bezą w wykonaniu Laluni

Składniki na ciasto kruche:

  • 4 żółtka

 

  • 1.1/2 szklanki mąki tortowej

 

 

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

 

  • cukier 100 g

Beza:

  • 4 białka

 

  • 150 cukru

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z bezą w wykonaniu Laluni

Wykonanie ciasta kruchego :

Do misy wsypujemy składniki suche, mąka tortowa, maka kukurydziana, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Wbijamy żółtka i dodajemy pokrojoną drobno margarynę. Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia ciasta. Blaszkę 20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na niego ciasto kruche i oblepiamy dno i boki. Nakłuwamy widelcem ciasto.

Wykonanie farszu:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, wkładamy do garnka i przesmażamy je z cukrem ( 20 minut). Przekładamy ciepłe jabłuszka na ciasto i rozprowadzamy po całości.

Wykonanie bezy:

Ubijamy białka ze szczypta soli w trakcie ubijania dodajemy cukier. Beza ma być błyszcząca i sztywna. Wykładamy ubitą beze na jabłka ( robimy widelcem esy floresy). Pieczemy w 170 stopniach koło godziny.

Jabłecznik z bezą w wykonaniu Laluni
Do misy wsypujemy składniki suche, mąka tortowa , maka kukurydziana , cukier , proszek do pieczenia i mieszamy .
Jabłecznik z bezą w wykonaniu Laluni
Blaszkę 20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia .
Jabłecznik z bezą w wykonaniu Laluni
Wykładamy na niego ciasto kruche i oblepiamy dno i boki. Nakłuwamy widelcem ciasto.
Jabłecznik z bezą w wykonaniu Laluni
Przekładamy ciepłe jabłuszka na ciasto i rozprowadzamy po całości.
Jabłecznik z bezą w wykonaniu Laluni
Wykładamy ubitą beze na jabłka ( robimy widelcem esy floresy). Pieczemy w 170 stopniach koło godziny.