Sposób przygotowania:
Jabłecznik z bezą w wykonaniu LaluniWykonanie ciasta kruchego :
Do misy wsypujemy składniki suche, mąka tortowa, maka kukurydziana, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Wbijamy żółtka i dodajemy pokrojoną drobno margarynę. Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia ciasta. Blaszkę 20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na niego ciasto kruche i oblepiamy dno i boki. Nakłuwamy widelcem ciasto.
Wykonanie farszu:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, wkładamy do garnka i przesmażamy je z cukrem ( 20 minut). Przekładamy ciepłe jabłuszka na ciasto i rozprowadzamy po całości.
Wykonanie bezy:
Ubijamy białka ze szczypta soli w trakcie ubijania dodajemy cukier. Beza ma być błyszcząca i sztywna. Wykładamy ubitą beze na jabłka ( robimy widelcem esy floresy). Pieczemy w 170 stopniach koło godziny.