kasiuniek145

kasiuniek145

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Jabłecznik z bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ładnie wygląda, dobre do kawy

Jabłecznik z bezą

Składniki:

Jabłecznik z bezą

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 gram margaryny
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Beza cynamonowa:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Ponadto:
  • 500 gram jabłek

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z bezą
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Ciasto: 1-Białka ubić z cukrem na sztywno. 2-Dodawać po jednym żółtku. 3-Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. 4-Połączyć z roztopioną margaryną. Beza cynamonowa: 1-Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 2-Wsypać cynamon, ubić. Jabłecznik z bezą: 1-Jabłka obrać, pokroić w plasterki. 2-Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 28 cm. 3-Na wierzchu ułożyć owoce. 4-Wyłożyć bezę. 5-Piec 30-40 minut w temperaturze 170°C.