kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Jabłecznik z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem i dodać powoli wodę, mąkę,

Jabłecznik z galaretką

Składniki:

Jabłecznik z galaretką

 

  • woda ciepła 13 łyżek
  • olej 13 łyżek
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • galaretki cytrynowe 2 paczki
  • cukier 2 szklanki
  • woda 1 szklanka
  • jajka 6 sztuk

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z galaretką
proszek do pieczenia. Ubić pianę na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. Wylewać na posmarowaną blaszkę lub papier do pieczenia. Piec ok. 50-60 minut w nagrzanym piekarniku 180 C.

Masa: Jabłka obrać pokroić w ósemki, zalać 0,5 kubka wrzącą wodą - udusić. Galaretki rozpuścić w pół kubka wrzącej wody. Jabłka wystudzić do lekko ciepłych dodać galaretkę.

Biszkopt rozciąć na pół wzdłuż, wylać jabłka połączone z galaretką przykryć drugim biszkoptem. Posypać cukrem pudrem wstawić do lodówki.

Tagi:

jajko jajka