Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Jabłecznik z kruszonką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Idealnie pasuje do popołudniowej kawki

Jabłecznik z kruszonką.

Składniki:

Jabłecznik z kruszonką.

 

  • 25 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 20 dkg cukru pudru
  • 50 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki posiekanych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z kruszonką.
Zmiękczony tłuszcz zmiksować lub utrzeć dodając kolejno żółtka i jajo, cukier puder, śmietanę. Doprowadzić do powstania puszystej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, zagnieść ciasto. 2/3 ciasta zużyć do wylepienia dna blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika. Obrane jabłka pokroić w ćwiartki, włożyć do emaliowanego naczynia z 1/4 szklanki wody na dnie, mieszając ogrzewać, aż jabłka zmiękną i częściowo odparują. Wymieszane z cukrem jabłka ostudzić, dodać orzechy, wymieszać. Rozłożyć na cieście. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na jabłka. Piec w temp. 200 stopni przez 50 minut.