Sposób przygotowania:
Jabłecznik z kruszonką.
Zmiękczony tłuszcz zmiksować lub utrzeć dodając kolejno żółtka i jajo, cukier puder, śmietanę. Doprowadzić do powstania puszystej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, zagnieść ciasto. 2/3 ciasta zużyć do wylepienia dna blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika. Obrane jabłka pokroić w ćwiartki, włożyć do emaliowanego naczynia z 1/4 szklanki wody na dnie, mieszając ogrzewać, aż jabłka zmiękną i częściowo odparują. Wymieszane z cukrem jabłka ostudzić, dodać orzechy, wymieszać. Rozłożyć na cieście. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na jabłka. Piec w temp. 200 stopni przez 50 minut.