Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Muszę przyznać , że w tej formie kapusty duszonej jeszcze nie robiłam.

Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą

 

  • 2 jabłka
  • 1 szklanka kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta pieprzu grubo mielonego -kolorowego
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki kminku

 

Sposób przygotowania:

Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą
Kapustę usiekać i przepłukać jeśli jest za kwaśna. Zalać wodą i gotować 30 minut. Odcedzić pozostawiając 2 łyżki płynu. Dodać olej , miód, kminek, szczyptę pieprzu. Dusić 15 minut. Z jabłek ściąć ,,kapelusiki " i wydrążyć jabłka łyżeczką usuwając miąższ i gniazda nasienne. Nałożyć kapustę w puste miejsca w jabłkach. Jabłka nakłuć w kilku miejscach by nie popękały. Ułożyć w górnej części garnka do gotowania na parze i nastawić do gotowania kiedy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć. Gotować 15 minut. Ostrożnie wyjmować by pozostały całe. Podawać do pieczystego.
Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą
Kiszoną kapustę opłukać i obgotować - a następnie dusć z kminkiem
Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą
Jabłka wydrążyć usuwając gniazda nasienne i miąższ
Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą
Wydrążone jabłka napełnić uduszoną kiszoną kapustą
Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą
Jab łka z kapustą gotować na parze 10-15 minut