szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

jabłka na ostro do słoiczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dzięki imbirowi jabłka mają ostry smak.

jabłka na ostro do słoiczka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

jabłka na ostro do słoiczka

 

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 100 g świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru sypkiego

Sposób przygotowania:

jabłka na ostro do słoiczka
Jabłka obrać, usunąc gniazda nasienne i zetrzec na tarce na grubych oczkach lub robotem kuchennym. Skropić cytryną, dodac wodę mineralna, starty na małych oczkach świezy imbir i smażyc ok 50 minut od czasu do czasu mieszajac. Dodać cukier i cukier waniliowy i smazyc jeszcze ok 15 minut. Pod koniec smażenia dodac sypki imbir, wymieszac i gorące przekłądać do słoiczków. Pasteryzować ok 15 minut, po czym połozyc do góry dnem.
Z przepisu wyszły 3 małę słoiczki.
jabłka na ostro do słoiczka
Przygotowane, starte jabłka należy szybko skropić cytryną aby nie sczerniały
jabłka na ostro do słoiczka
Smażenie