bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

jabłka na szarlotkę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

propozycja całoroczna dla dam

jabłka na szarlotkę

Składniki:

jabłka na szarlotkę

 

  • 1 kg jabłek (waga oczyszczonych owoców)
  • 60 dag cukru
  • 1 , 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania:

jabłka na szarlotkę
Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka pokroić na kawalki i zanurzyć w wodzie z kilkoma kroplami cytryny (żeby nie ściemniały) . Obierki i gniazda nasienne zalać niewielką ilością wody i gotować 20 minut , odcedzić . Do wywaru dać cukier i gotować do "wyklarowania" syropu . Wrzucić jabłka , gotować aż zgęstnieje . Gorące nałożyć do słoików i "do góry dnem" . Ja miałam za dużo syropu , odlałam , dodałam "żelfiksu" i zrobiłam galaretkę . Tak więc przy jednej robocie mam dwa przetwory