reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 626]

Jabłka na szarlotke i nie tylko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Teraz gdy jabłek jest bardzo dużo i są tanie polecam przygotować kilka słoiczków- w zimie wystarczy tylko upiec biszkopt, przełożyć masą jabłkową, a górę posypać cukrem pudrem i mamy pyszne ciacho.

Jabłka na szarlotke i nie tylko Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłka na szarlotke i nie tylko

 

  • Składniki na 2 duże litrowe słoje i jeden 0,33 ml

 

 

 

 

  • 500g cukru

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka na szarlotke i nie tylko
Jabłka dokładnie myjemy, cieniutko obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę,ale nie za małą, żeby nam sie je rozpadły. Przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na minimum 12 godzin. Jabłka nie mieszamy- tylko potrząsamy garnkiem, żeby się wszystko ładnie połączyło. Po upływie 12 godzin, przelewamy wszytko na durszlak i odcedzamy powstały sok. Sok zagotowujemy dodajemy sok z cytryny, jabłka i cynamon- doprowadzamy na małym ogniu do wrzenia i gotujemy 10-12 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie czyścimy górę słoika, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut duże słoiki, mały 10 minut ( ale ja to i tak robię razem:))
Jabłka na szarlotke i nie tylko
Etap 1Owoce kroimy w kostkę,ale nie za małą, żeby nam sie je rozpadły.
Jabłka na szarlotke i nie tylko
Etap 2Sok zagotowujemy dodajemy sok z cytryny, jabłka i cynamon- doprowadzamy na małym ogniu do wrzenia i gotujemy 10-12 minut.