Sposób przygotowania:
Jabłka na szarlotke i nie tylko
Jabłka dokładnie myjemy, cieniutko obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę,ale nie za małą, żeby nam sie je rozpadły. Przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na minimum 12 godzin. Jabłka nie mieszamy- tylko potrząsamy garnkiem, żeby się wszystko ładnie połączyło. Po upływie 12 godzin, przelewamy wszytko na durszlak i odcedzamy powstały sok. Sok zagotowujemy dodajemy sok z cytryny, jabłka i cynamon- doprowadzamy na małym ogniu do wrzenia i gotujemy 10-12 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie czyścimy górę słoika, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut duże słoiki, mały 10 minut ( ale ja to i tak robię razem:))