Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Jabłka nadziewane słodkim twarogiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam na majowe dni. Wspaniałe.

Jabłka nadziewane słodkim twarogiem

Składniki:

Jabłka nadziewane słodkim twarogiem

 

  • 3 jabłka
  • 150 gram twarogu chudego
  • 5 łyżki cukru cynamonowego
  • 5 łyżki cukru
  • 1 kropla olejku waniliowego
  • łyżka margaryny do posmarowania
  • naczynia żaroodpornego

 

Sposób przygotowania:

Jabłka nadziewane słodkim twarogiem
Należy umyć jabłka, osuszyć i odkroić wierzch z ogonkiem. Po czym wydrążamy środek jabłka małą łyżką, usuwając tylko gniazda z nasionami. W małym garnuszku przygotowujemy nadzienie do jabłek. Biały ser ucieramy z cukrem waniliowym, zwykłym cukrem i dodajemy na koniec krople olejku waniliowego. Gotowe nadzienie przekładamy do wydrążonych oczek w jabłkach. Wierzch jabłek posypać cukrem waniliowym i przykryć odłożonymi wierzchami. Naczynie żaroodpornym posmarować margaryną po czym ułożyć jabłka koło siebie. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 C.