lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Jabłka pasteryzowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pasteryzowane jabłka nadające się zimą jako masa do szarlotek

Jabłka pasteryzowane

Składniki:

Jabłka pasteryzowane

 

  • 1 kg jabłek
  • 7 łyżek cukru
  • woda
  • wyparzone słoiki z zakrętkami

Sposób przygotowania:

Jabłka pasteryzowane
Jabłka obierz ze skórki pokrój w ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Owoce wrzuć do gotującej się wody w garnku i gotuj do miękkości. Po tym czasie przestudź je i dokładnie zmiksuj na papkę. Jabłka wkładaj do wyparzonych i dokładnie umytych słoiczków. Pasteryzuj. Jabłka nadają się do placków gdzie należy użyć masy jabłkowej jak np szarlotki i są lepsze niż ze sklepu gdyż nie zawierają konserwantów.