paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Jabłka pieczone z dżemem wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jabłka pieczone z farszem w środku z dżemu wiśniowego z dowolnymi bakaliami oraz pokruszonymi herbatnikami.

Jabłka pieczone z dżemem wiśniowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłka pieczone z dżemem wiśniowym

 

  • jabłko 3-4 sztuki
  • dżem wiśniowy 1/2 słoiczka
  • herbatniki pokruszone lub zmiksowane 4 łyżki
  • bakalie dowolne mieszane 1/2 szklanki
  • cynamon kora do smaku

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone z dżemem wiśniowym
Jabłka dokładnie opłukać i osuszyć. Delikatnie wyciąć z nich gniazda nasienne tak aby nie uszkodzić jabłka. Do rondla włożyć dżem wiśniowy oraz bakalie, cynamon dodać kilka łyżek wody tak aby dżem się nie przypalił, i gotować na małym ogniu mieszając aż dżem się rozpuści i wymiesza z bakaliami. Dodać wtedy pokruszone herbatniki i wymieszać. Masą napełniać miejsca po ogryzkach. Piec przez około 20 minut w temp. 180 stopni. Deser podawać na ciepło.
Jabłka pieczone z dżemem wiśniowym
Do rondla włożyć dżem wiśniowy oraz bakalie, cynamon dodać kilka łyżek wody tak aby dżem się nie przypalił,
Jabłka pieczone z dżemem wiśniowym
Dodać do dżemu pokruszone herbatniki i wymieszać.
Jabłka pieczone z dżemem wiśniowym
Masą napełniać miejsca po ogryzkach jabłek.