szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Jabłka pieczone z nadzieniem twarogowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jabłka pieczone z nadzieniem twarogowym jako zimowy deser.

Jabłka pieczone z nadzieniem twarogowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pieczone z nadzieniem twarogowym

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone z nadzieniem twarogowym
Jabłka myjemy i ścinamy wierzch z ogonkiem na grubośc ok 1-2 cm. Usuwamy gniazda nasienne, uważając aby nie przedziurawić dna jabłka. śliwnki suszone kroimy na małe kawałki. Twaróg mieszamy z jogurtem, cynamonem i kawałkiem startego imbiru. Dodajemy śliwki. Jeśli ktoś chce można dosłodzić miodem lub cukrem, ja miałam słodkie jabłka więc to zbyteczne. Przygotowaną masa twarogową napełniamy jabłka, a resztę twarogu kładziemy na wierzch. Przykrywamy pokrywkami z jabłem, ponakłuwanymi goździkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.
Jabłka pieczone z nadzieniem twarogowym
Potrzebujemy między innymi jabłka twaróg i suszone sliwki
Jabłka pieczone z nadzieniem twarogowym
Odcinamy wierzch jabłek i usuwamy gniazda nasienne.
Jabłka pieczone z nadzieniem twarogowym
Ser mieszamy z imbirem cynamonem jogurtem i śliwkami.
Jabłka pieczone z nadzieniem twarogowym
Nadziewamy masą twarogową jabłka i przykrywamy górą jabłka