zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Jabłka pieczone z kaszą i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo nietypowe al smaczne połączenie. Jabłka, krem czekoladowy, mix keksowy i kasza gryczana biała to fajna propozycja na deser.

Jabłka pieczone z kaszą i czekoladą

Składniki:

Jabłka pieczone z kaszą i czekoladą

 

  • 3 duże jabłka
  • 6 łyżeczek kremu czekoladowego z kawałkami ziaren kakaowca ( może być inny )
  • 3 łyżki mixu keksowego
  • 5 łyżek kaszy gryczanej białej ( ugotowanej na sypko )
  • syrop trzcinowy

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone z kaszą i czekoladą
Jabłka umyć, przeciąć na połówki i wydrążyć gniazda nasienne ale tak aby otwory były dość spore. Kaszę wymieszać z mixem keksowym. We wgłębienie każdej połówki jabłka nałożyć po łyżeczce kremu czekoladowego ( jeśli nie macie takiego jak ja możecie użyć dowolnego ).

Następnie wgłębienie wypełnić kaszą i nałożyć dodatkowo kopczyk z mieszanki kaszy i mixu. Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia ( można wyłożyć ją papierem do pieczenia ).

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec jabłka około 30 minut w zależności od rodzaju jabłek.

W trakcie pieczenia można kontrolować miękkość jabłek patyczkiem do szaszłyków. 

Tagi:

jabłka owoce