Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jabłka pieczone z wiśniami i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jabłka pieczone z wiśniami, miodem i rodzynkami są szybkim do przygotowania bardzo smacznym deserem.

Jabłka pieczone z wiśniami i miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pieczone z wiśniami i miodem

 

  • 8 średniej wielkości jabłek
  • 2-3 dag rodzynek
  • 1/2 szkl wiśni bez pestek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4-5 łyżeczek naturalnego miodu
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone z wiśniami i miodem
Jabłka dokładnie umyć i ostrym nożem lub łyżeczką do kulek wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć w formie lub naczyniu żaroodpornym. W miejsce gniazd nasiennych wsypać po szczypcie cukru waniliowego, włożyć po kilka wiśni i rodzynek. Wlać po pół łyżeczki miodu i przykryć płatkami migdałowymi. Naczynie z jabłkami włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec do miękkości, około 20-30 minut.
Jabłka pieczone z wiśniami i miodem
Jabłka dokładnie umyć i wydrążyć gniazda nasienne
Jabłka pieczone z wiśniami i miodem
W miejsce gniazd nasiennych wsypać wiśnie i rodzynki
Jabłka pieczone z wiśniami i miodem
Do każdego włozyć po pół łyżeczki naturalnego miodu
Jabłka pieczone z wiśniami i miodem
Przykryć płatkami migdałowymi i włożyć do piekarnika