slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Deserowe sushi- hosomaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kto powiedział, że sushi nie może być deserem? Otóż może. U mnie oto sushi w wersji deserowej. Jest bardzo syte i oryginalne.

Deserowe sushi- hosomaki

Składniki:

Deserowe sushi- hosomaki

 

  • 1 szkl mleka
  • 3/4 szkl ryżu do sushi
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 galaretka agrestowa w proszku
  • czekoladowe"nori": 50 ml śmietanki 30%
  • 50 ml wody
  • 2 czubate łyżki kakao naturalne
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 płaska łyżka żelatyny+ 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Deserowe sushi- hosomaki
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i wylewamy ją na głęboki talerz.Odstawiamy do stężenia. Po stężeniu kroimy na talerzu w 1 cm paski. Odstawiamy. Mleko wraz z ksylitolem zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy ok. 10 minut.

Zostawiamy pod przykryciem do lekkiego wystudzenia. Żelatynę moczymy w wodzie a w drugim garnku zagotowujemy śmietankę, wodę, kakao i ksylitol. Cały czas mieszamy aż nie będzie grudek. Zestawiamy garnek z gazu i dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Lekko studzimy a następnie rozlewamy na 1 arkuszu papieru do pieczenia( ja najpierw papier włożyłam do dużej blaszki) i odstawiamy do stężenia.

Lekko ciepły ryż rozsmarowujemy (ok. 1 cm) na kształt prostokąta na folii spożywczej-zostawiamy ranty folii wolne. W połowie szerokości ryżu nakładamy paski galaretki( przez całą długość).

Za pomocą folii składamy warstwę ryżu na pół tak aby galaretka znalazła się na środku. Następnie skręcamy końce folii- jak cukierek, formując wałek.

Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Na brzegu wcześniej przygotowanej czekoladowej polewy, kładziemy wyjęty z folii wałek ryżowy.

Ryż ściśle owijamy czekoladą, usuwamy papier na którym była i kroimy na kawałki nasze deserowe sushi. 

Tagi:

deser