Sposób przygotowania:
Deserowe sushi- hosomaki
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i wylewamy ją na głęboki talerz.Odstawiamy do stężenia. Po stężeniu kroimy na talerzu w 1 cm paski. Odstawiamy. Mleko wraz z ksylitolem zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy ok. 10 minut.
Zostawiamy pod przykryciem do lekkiego wystudzenia. Żelatynę moczymy w wodzie a w drugim garnku zagotowujemy śmietankę, wodę, kakao i ksylitol. Cały czas mieszamy aż nie będzie grudek. Zestawiamy garnek z gazu i dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Lekko studzimy a następnie rozlewamy na 1 arkuszu papieru do pieczenia( ja najpierw papier włożyłam do dużej blaszki) i odstawiamy do stężenia.
Lekko ciepły ryż rozsmarowujemy (ok. 1 cm) na kształt prostokąta na folii spożywczej-zostawiamy ranty folii wolne. W połowie szerokości ryżu nakładamy paski galaretki( przez całą długość).
Za pomocą folii składamy warstwę ryżu na pół tak aby galaretka znalazła się na środku. Następnie skręcamy końce folii- jak cukierek, formując wałek.
Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Na brzegu wcześniej przygotowanej czekoladowej polewy, kładziemy wyjęty z folii wałek ryżowy.
Ryż ściśle owijamy czekoladą, usuwamy papier na którym była i kroimy na kawałki nasze deserowe sushi.
Zostawiamy pod przykryciem do lekkiego wystudzenia. Żelatynę moczymy w wodzie a w drugim garnku zagotowujemy śmietankę, wodę, kakao i ksylitol. Cały czas mieszamy aż nie będzie grudek. Zestawiamy garnek z gazu i dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Lekko studzimy a następnie rozlewamy na 1 arkuszu papieru do pieczenia( ja najpierw papier włożyłam do dużej blaszki) i odstawiamy do stężenia.
Lekko ciepły ryż rozsmarowujemy (ok. 1 cm) na kształt prostokąta na folii spożywczej-zostawiamy ranty folii wolne. W połowie szerokości ryżu nakładamy paski galaretki( przez całą długość).
Za pomocą folii składamy warstwę ryżu na pół tak aby galaretka znalazła się na środku. Następnie skręcamy końce folii- jak cukierek, formując wałek.
Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Na brzegu wcześniej przygotowanej czekoladowej polewy, kładziemy wyjęty z folii wałek ryżowy.
Ryż ściśle owijamy czekoladą, usuwamy papier na którym była i kroimy na kawałki nasze deserowe sushi.
marietta