kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jabłka prażone z cynamonem są jedną z żelaznych pozycji w mojej spiżarce. Dlaczego? Bo kochają go dzieciaki, do placuszków, naleśników, gofrów... a kiedy chce przygotować zimą szarlotkę nie muszę kupować owoców tylko otwieram aromatyczny słoik.

Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki

 

Sposób przygotowania:

Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki
Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Jabłka dokładnie myjemy. Obieramy skórki cieniutko obieraczką i umieszczamy w garnku z woda aby nie ściemniały. Kroimy w dużą kostkę. Pokrojone również wrzucamy do garnka z wodą. Kiedy pokroimy całość odlewamy wodę, wsypujemy cukier i na małym ogniu prażymy aż owoce się zeszklą. Jeśli wolimy formę musu należy owoce smażyć dłużej aż się rozpadną. Dodajemy cynamonu i świeżo startej gałki muszkatołowej do smaku. Gorące przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki
Jabłka dokładnie myjemy, ewentualnie odkrawamy jeśli sa odbite.
Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki
Obieramy skórki cieniutko obieraczką i umieszczamy w garnku z woda aby nie ściemniały.
Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki
Kiedy pokroimy całość odlewamy wodę, wsypujemy cukier i na małym ogniu prażymy aż owoce się zeszklą.