redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Prażone jabłka do szarlotki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zobacz jak zrobić smaczne i aromatyczne prażone jabłka do szarlotki.

Prażone jabłka do szarlotki

Składniki:

Prażone jabłka do szarlotki

 

 

Sposób przygotowania:

Prażone jabłka do szarlotki


1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazdka nasienne, pokrój w kostkę lub na kawałki. Wsyp do rondla lub garnka.

2. Skrop sokiem z cytryny albo szczyptą kwasu cytrynowego rozpuszczonego w odrobinie wody, żeby nie ściemniały.

3. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok. Dodaj cukier oraz kawałek cynamonu i goździki. Owoce duś tak długo, aż odparuje płyn, a jabłka zaczną się robić szkliste.

4. Gorące jabłka przełóż do wyparzonych słoików. Nałóż pokrywki, zamknij, słoiki odwróć, pozostaw na pokrywkach do wystygnięcia.





Przepis pochodzi z magazynu Przyjaciólka