Sposób przygotowania:
Jabłka w cieście
Do miski kruszynmy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do miski z drożdżami. Dokładnie mieszamy i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy do napęcznienia drożdży na 10 minut. Po tym czasie do drożdży dodajemy mąkę i cukier. dokładnie miksujemy ciasto i odstawiamy na bok, żeby mogło jeszcze trochę podrosnąć.
W tym czsie jabłka obieramy ze skórki i kroimy w krążki o grubości 1 cm. Z każdego krążka wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane krążki jabłek zanużamy w cieście, żeby dokładnie były nim pokryte.
Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju, wkładamy na niego nasze jabłka i smażymy z każdej strony do zrumienienia. Gotowe jabłka w cieście odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe podajemy ze szklanką zimnego mleka do picia.
W tym czsie jabłka obieramy ze skórki i kroimy w krążki o grubości 1 cm. Z każdego krążka wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane krążki jabłek zanużamy w cieście, żeby dokładnie były nim pokryte.
Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju, wkładamy na niego nasze jabłka i smażymy z każdej strony do zrumienienia. Gotowe jabłka w cieście odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe podajemy ze szklanką zimnego mleka do picia.