aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Jabłka w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Soczyste i bardzo miękkie jabłka smażone w pulchnym cieście drożdżowym. Idealne jako deser na upalne dni z dodatkiem zimnego mleka do picia.

Jabłka w cieście Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Jabłka w cieście

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście
Do miski kruszynmy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do miski z drożdżami. Dokładnie mieszamy i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy do napęcznienia drożdży na 10 minut. Po tym czasie do drożdży dodajemy mąkę i cukier. dokładnie miksujemy ciasto i odstawiamy na bok, żeby mogło jeszcze trochę podrosnąć.

W tym czsie jabłka obieramy ze skórki i kroimy w krążki o grubości 1 cm. Z każdego krążka wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane krążki jabłek zanużamy w cieście, żeby dokładnie były nim pokryte.

Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju, wkładamy na niego nasze jabłka i smażymy z każdej strony do zrumienienia. Gotowe jabłka w cieście odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe podajemy ze szklanką zimnego mleka do picia.
Jabłka w cieście
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Jabłka w cieście
Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę i cukier. Miksujemy.
Jabłka w cieście
Jabłka obieramy i kroimy w krążki. Z każdego wycinamy gniazda nasienne.
Jabłka w cieście
Krążki jabłek zanurzamy w cieście, tak żeby były dokładnie nim pokryte.
Jabłka w cieście
Za pomocą widelca wyjmujemy jabłka z ciasta i szybko przekładamy na gorący olej.
Jabłka w cieście
Jabłka smażymy z każdej strony do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym.